5 Haziran 2016 Pazar

Mersin Lezzetleri

Mersinli'lerin Favorileri

Sokakları denize çıkan bir şehirdir Mersin. Her köşesi tarihin güzelliklerini yansıtır.Farklı kültürlerin birlikte yaşadığı deniz aşığı insanlarla doludur.Bu zenginlikte farklı damak lezzetlerini ortaya çıkarmıştır.Şimdi bir Mersinli olarak favori yiyeceklerimizden bahsetmek istiyorum :)


  • TANTUNİ

Mersin Mersin'de büfeden daha çok bulabileceğiniz tek işletme türüdür. Şüphesiz ki en iyisi Mersin'de yapılır. (Yaprak Tantuni benim favorim :)) Sonradan yoğurtlu, tavuklu versiyonları çıksa da asıl tantuni koyun etinden yağlı etle yapılandır. Biftek tercih edenlerin sayısı da az değildir.Mersin dışında başka hiçbir yerde bu kadar mezeyle bir arada gelmez.Yanında en iyi giden içecek Ayran ve Şalgam suyudur. Söylemek gerekirse tek bir porsiyon ile doymazsınız ama 2. 3. 4. söylemeyi de hak ediyor.

  • LAHMACUN

.Mersin'de dışarıda lahmacun yemek aslında çok yaygın olan bir davranış değildir. Çoğu ev, lahmacun içini kendisi hazırlayıp lahmacunu fırınlarda yaptırır. Bu sebeple annesinin yaptığı lezzete alışan Mersin çocukları için en güzel lahmacun Mersin'dekidir. Boyut olarak da fındık lahmacun ile büyük lahmacun arasında bir büyüklüğe sahiptir. Bu özelliği ile bir oturuşta 20'ye yakın yenilebilir. Bu arada lahmacunu yerken limon ve maydonozu sakın unutmayın!
Lahmacun
  • KÜNEFE
Hatay kökenli bir tatlı olsa da Mersin de yapılışı farklıdır. Daha bol peynir bol şerbet ve daha az kadayıf kullanılır. Ben ise 3-4 yıldır öncesine kadar tanıştım malesef :( ve vazgeçilmezim oldu. Emin usta ve Has künefe en iyilerini yiyebileceğiniz meşhur mekanlardır. Porsiyonları da bir kişi için yeterince uygundur. Her daim sıcak yenir ve yaz günleri de isteğe göre dondurmayla eşlik edebilirsiniz. Porsiyonları da keseye gayet uygun. Afiyet olsun.



  • KEREBİÇ
Arap kökenli bir tatlıdır. Bu arada Mersin de Arap dostlarımızın varlığı da az değildir.Mersin dışında pek bilinmez.Ramazan aylarının vazgeçilmezidir. Fıstıklı ve cevizli çeşitleri mevcuttur. Benim favorim fıstıklısıdır.

  • CEZERYE


Havuçtan yapılan bir tür enerji kaynağı tatlıdır. Tok tutar ve tadı da hafiftir. Cevizli ve fıstıklı versiyonlarıyla meşhur olan cezerye yaprak ve kare şekilleri vardır. Yaprak daha yumuşaktır bence. Mersin dışına hediyelik götürülen en popüler hatta tek yiyecektir. Uzun süre bozulmaz. Mersin'de deyim yerindeyse Cezerye'den parayı kıran yer Dondurmacı Halil'dir. Dondurması da güzeldir.


  • BİCİ BİCİ



Adana ve Mersin' de meşhurdur. Dışarıda da pek bilinmez.  En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişastapudra şekeri ve şerbetten oluşur. Bici bici geçmişte neredeyse tamamen seyyar satıcılarda satılan bir ürün olmasına rağmen son yıllarda restoranlarda ve kafelerde de tatlı olarak sunulmaktadır. İçine nişasta koymadan yapılan haline de karsambaç denir. Yaz günlerinde hemen her yerde uygun fiyatlarda bulunabilir. Serinlemek için birebir.


  • SIKMA





Mersin yörüklerinin Türk mutfağına armağan ettiği eşsiz lezzettir. Sacda açılan hamurun yağlanması ve genelde peynir veya patatesle dürüm haline getirilmesiyle hazırlanan bu yiyecek şehirde yapılan tüm kermeslerin vazgeçilmez yiyeceğidir. Benim favorim peynirli olanıdır. Her öğün yense de sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Yapımı da çok kolaydır. Bizim evde sıkça yapılan bir lezzettir.

  • ŞALGAM SUYU
Şalgam adlı turp kökenli bitkiden yapılır. Çoğumuz hem ailemiz hem okul önlerinde olsun hem de kantinde paketlenmiş olsun tanıştığımız içecektir. Gevrek simit ve şalgam suyu ikilisiyle bir ortaokul hayatım geçmiştir. Lahmacun,tantuni ve kebabın vazgeçilmezidir. Acılı,acısız ve havuçlu ve havuçsuz türleri vardır. Bu arada babaannem çok güzel yapar. Çoğumuzun favorisi acılı ve havuçlu olandır. Tabi ki benimde.

  • CİĞER


Mersin'in milli kebabıdır.  Adana’da ki ciğerin aksine şişler iki türlü hazırlanıyor İsteyene sade, isteyene pişirmeden önce bolca kırmızı toz biber serpiştirilerekMersin’de Silifke caddesi civarında dolanırsanız burnunuza sabah saatlerinde sokakları yoğun ciğer kokusu gelir. “Gereği neyse yapmalı” diyenlerdenseniz, saate aldırmayıp Ciğerci Apo ya da Bahattin en iyi yerlerdendir. Mersin de diğer yerlerde bulamayacağınız başka şey ise kebabçı ve tantunicilerde yeşilliği leğenle yığarlar önünüze.

  • ATOM

Farklı meyvelerin karışımından yapılan soğuk içecektir. Günümüz milkshake'lerine 10 basacak lezzette olup Mersin'de bu aralar Atom yapan yer olarak Kuşimato sokağındaki AK Kafe'de gösterilmektedir. Sıcak yaz akşamlarının kesin çözümüdür. Uyarı: on yüz bin milyon kalori içerebilir!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder